Homo sapiens on kädellinen nisäkäs, joka on biologisesti metsästäjä-keräilijä. Miten hyvin tämä biologinen kuvaus sopii myös meihin vintagesisustajiin! Metsästämme saaliitamme ympäri Suomea ja jotkut jopa ulkomaillakin. Koskaan emme tiedä, mitä löydämme ja emme oikeastaan edes tiedä, mitä keräämme. Se selviää, kun oikea tavara löytyy. Jos eteen sattuu useampi kaunotar, kaikki kerätään talteen, vaikka sillä nimenomaisella hetkellä ei ehkä ole mielessä, mihin hankittu ihanuus mahtuu.
Itse olen oikeastaan metsästäjä-keräilijä-sisustaja. En voi kuvitella kerääväni tavaraa kellarin varastohyllyihin tai kodin kaappeihin. Haluan, että keräilemäni esineet ovat kauniisti esillä ja että niitä pääsevät ihailemaan muutkin kuin minä itse. Jotta ylipäätään hankin esineen, minun täytyy rakastua siihen niin paljon, että jaksan pyyhkiä esineestä pölyt, valokuvata sitä ja asetella sitä uudelleen ja uudelleen erilaisiin asetelmiin, kun kokoelmat kertyvät (tai vaihtuvat).
En ensimmäisenä tavaroita ostaessani käännä esinettä ympäri löytääkseni valmistajan leimat. Ihastun aina ensisijaisesti esineen ulkonäköön. Jos hinta tuntuu sopivalta ulkonäköön nähden, käännän tavaran ympäri ja katson, löytyykö lisätietoa. Ikea on joskus päässyt huiputtamaan minua hienolla 50-luvun tyylisellä designilla ja kotikokoelmaani on päässytkin yksi kakkuvati, jota ihan tosissaan Kupittaan Savea keräilevät ovat luulleet suomalaiseksi 50-luvun tuotannoksi. Ja toisin päin, kotimainen vintage Arabia ja Iittala päätyvät hyvin harvoin kotiini, sillä ne eivät monestikaan kiinnitä ulkonäöllään huomiotani ja jos kiinnittävät, hinta on niin kova, että ei mielestäni vastaa esineen koristearvoa.
Miten sitten huolehdin siitä, että talo ei pursu tavaraa ja hankkimani esineet saavat arvoisensa paikan kodissani? No, ensin perustimme vuonna 2016 mieheni kanssa Suomen pienimmän kauppamuseon, joka on avoinna yleisölle. Museo sijaitsee pihapiirissämme olevassa 1950-luvulla rakennetussa kyläkaupassa. Museo on sisustettu 50/60-luvun kaupaksi. Sydäntä lämmittävät kävijöiden kommentit siitä, kuinka hyvin olemme onnistuneet tavoittamaan ajan tunnelman ja siirrämme ihmiset vuosikymmenten taakse kyläkauppojen kulta-aikaan. Olimme keränneet 50/60-luvun esineistöä aiemminkin, mutta museo tietysti avasi keräilyhanat ja samalla harjaannutti silmän erottamaan vanhan uudesta. Museo on avoinna kesäisin pientä sisäänpääsymaksua vastaan.
Kotimme on sisustettu pääosin kierrätystavaroilla, paino sielläkin on 50/60-luvussa, mutta toki on kertynyt uudempaa ja vanhempaakin kaunotarta sekaan. Kun museo alkoi olla niin sisustettu, että sinne ei mahdu mitään ja olimme muuttaneet Helsingistä pysyvästi Loviisaan vuonna 2018 ja talokin alkoi olla hissukseen sisustukseltaan ”valmis” perustimme vintage lifestylemyymälä Villin Kanalan piharakennukseen vuonna 2021 tammikuussa. Villissä Kanalassa kyltymätön metsästäjä-keräilijä-sisustajasieluni pääsee oikeuksiinsa. Voin hankkia lisää kauniita esineitä, tehdä hienoja asetelmia ja toistaa tätä aina uudelleen ja uudelleen, kun joku asetelman esine pääsee uuteen kotiin. Esineitä myymälässä on tuhansia, osa uudehkoja, suurin osa vintagea. Muistoksi esineistä jäävät kuvat, joita otan Villin Kanalan Facebook ja Instagram tileille päivittäin.
Villiin Kanalaan kuljetaan läpi ympäri vuoden kauniin puutarhamme. Lämpimästi tervetuloa katsomaan, inspiroitumaan ja mielellään myös ostamaan kauniita kierrätystavaroita!
Villi Kanala
Minna ja Kari Järvinen
Paavalinkyläntie 671, Loviisan Skinnarby, Uusimaa
Avoinna ympäri vuoden LA-SU klo 11-16 ja sopimuksen mukaan aina, kun vaan olemme kotona. Poikkeuksista tiedotamme somekanavissamme ja kotisivuilla.
Comments